Ani v roce 2020 se nevyplatí své peníze nechat povalovat na účtu

01.01.2020

V loňském roce bylo větším uměním své peníze prodělat, než je zhodnotit. v roce 2020 nás čeká údajně podle analytiků výzva větší. Pravdou stále ale zůstává, že se ani letos nevyplatí nechávat své peníze ležet na bankovních účtech. Vyspělý svět snažící se vymanit z hrozby recese stále zkoušejí ekonomicky stimulovat centrální bankéři mimořádně nízkými úrokovými sazbami. To bude dále pomáhat nejen americkým akciím, které se nacházejí na historicky vůbec nejdelší růstové trajektorii.

Zlato dodá lesk Vašemu portfoliu

V souvislosti s turbulencemi na trhu roste hodnota zlata. Smysl má i pro centrální bankéře a analytiky, kteří toto odůvodňují tím, že veliká část dluhopisů nenese aktuálně žádný výnos a některé dluhopisy ho mají dokonce i záporný. Naproti tomu zlato dokáže hodnotu uchovat. Podle prognózy světové banky zůstane průměrná cena zlata v roce 2020 kolem 1470 dolarů za unci, tedy na podobných hodnotách jako nyní.

Pozor na dolar

Vývoj směnných kurzů je s geopolitikou ještě provázanější než akcie. Americký prezident Donald Trump například už delší dobu prohlašuje, že pokud americká centrální banka dolar neoslabí, oslabí ho sám. Banka Goldman Sachs tak s oslabením americké měny počítá. Podle ní bude za rok hodnota dolaru slabší vůči euru, libře i jenu, a naopak lehce posílí vůči jüanu a rublu. Nejhorší výsledek ze sledovaných měn však banka věští švýcarskému franku, dobrý rok má prý před sebou mexické peso.